Welkom op de website van “Spektakelweekend Mariënvelde”

Zondag om 11.00 uur beginnen we met de remmentest van de combinerace, veiligheid staat hier voorop. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor het publiek. In plaats van graan dorsen zullen deze logge landbouwmachines een grasbaan voor de kiezen krijgen en er alles aan doen om zo snel mogelijk het crossterrein  af te raggen en als eerste het zwart-wit geblokte vlag te zien zwaaien. En dat is niet altijd even gemakkelijk, door de achterwielbesturing. Er zijn hier 2 klassen. Allereerst de standaardklasse. Hierbij is het verplicht dat de aandrijving via de v-snaar gebeurd, zoals het ook standaard is. Verder mag er een andere motor in, maar door de V-snaar is veel vermogen niet de beste optie. Deze machines tikken de 80 km/uur al aan, wat je aan deze grote machines er niet van af ziet.

En dan is er de vrije klasse die, zoals de naam al doet vermoeden, vrij is van motorkeuze en aandrijving. Deze vaak rondom geveerde machines met brullende V-6, 8 of zelfs V-10 benzine en dieselmotoren, staan garant voor snelheid en sensatie, mede door de achterwielbesturing. Er worden topsnelheden van meer dan 100 km/uur gehaald en door de steeds smaller wordende baan zal er het nodige beukwerk er aan te pas komen.

Mariënvelde is de 5de van de 6 races die worden gereden voor het NK-Combinerace. Wanneer de mannen klaar zijn, zullen de vrouwen het nog dunnetjes over doen in de Damesklasse.

Tussendoor zullen de Bangers hun opwachting maken. Normaal halen deze autocoureurs duizelingwekkende toeren uit op het asfalt, maar in Mariënvelde zullen ze voor de uitzondering op de crossbaan hun kunnen laten zien. En het is bij hun niet de bedoeling netjes achter elkaar te rijden. Het tegendeel, ze doen er alles aan om de ander de baan uit te drukken. Deze coureurs zijn hun No-claim al lang kwijt en van een deukje extra worden ze niet anders van. Als laatste rijden ze de Destructionderby, waarbij de uiteindelijke winnaar de laatste is, die nog rondrijd.

Het slotstuk op het crossterrein zal de Alebussendrekrace zijn. De deelnemers rijden met een trekker zonder cabine en een giertank rond en doen er alles aan om de andere deelnemers zo nat mogelijk te spuiten. En soms moet het publiek ook rennen, om het droog te houden. Wanneer zij klaar zijn, is de crossbaan veranderd in een modderpoel.

Tijdens de race zullen op het buitenpodium de 2-mansformatie “The Scrolling Phones” optreden. U vraagt, zij spelen uw verzoeknummer. Ook hebben we een Kinderspektakelweide voor de jongsten onder ons. Onder begeleiding zijn er verscheidende kindervermakelijkheden, zoals auto’s verven, zandbak, een kindersaloon met gratis ranja en een luchtkussen. Aan iedereen is er gedacht. Meteen na de prijsuitreiking barst het “Combinefeest” los in de feesttent met “Rocken met de Heinoos”. Lekker ouderwets rocken en drinken om de stof weg te spoelen. Het feest gaat door, tot het donker is.